PROSZĘ O POMOC! PILNE :(
olcia: skąd mam wiedzieć że ten ciąg jest arytmetyczny?
an= 5n+1/n+3 ( an= 5n+1 w liczniku, n+3 w mianowniku)
a może to geometryczny?
31 mar 14:36
Basia:
policz sobie a1, a2, a3
to wystarczy, żeby wykazać, że nie jest ani arytmetyczny, ani geometryczny
31 mar 14:39
Ania: tam gdzie masz an( daj a1 i wylicz pierwszy wyraz ciągu) a pod n− wstaw 1 , potem aby wyliczyc
drugi wyraz podstaw pod n = 2 i tak dalej .. a potem spójrz na wyrazy i zobacz jaki to ciąg.
31 mar 14:54
olcia: no i wychodzi
a2−a1 = 14/20 czternaście dwudziestych
a3−a2= 14/30 czternaście trzydziestych
a4−a3= 14/42 czternaście czterdziestych drugich
W LICZNIKU WSZĘDZIE JEST 14 , mianowniki mogą byc różne? ODPOWIEDZCIE:(
31 mar 15:20
asdf: na odwrót, w mianowniku musi być to samo, w liczniku może być inne, z tym, że z każdym wyższym
wyrazem ciągu, wyraz jest mniejszy/wyzszy ( w zaleznosci od monotonicznosci) od poprzedniego o
taką samą ilość, chodzi o r

< dla ciągu arytmetycznego
31 mar 15:24
olcia: to jaki to będzie ciąg?

jakiś musi być bo mam z nim zrobić zadanie ,wiec chyba nie bedzie
tak ze to nie jest wgl ciag :<
31 mar 16:04
Aga1: Ten ciąg nie jest arytmetyczny, bo a
3−a
2≠a
1−a
1,
| | a3 | | a2 | |
ani nie jest geometryczny, |
| ≠ |
| |
| | a2 | | a1 | |
Jest ciągiem (bez nazwy)
31 mar 16:13
Aga1: Poprawka a3−a2≠a2−a1
31 mar 16:14
olcia: dzieki wielkie a zeby określić monotoniczność ciąg musi być jakimś ciągiem?
(geometrycznym,arytmetycznym)
31 mar 16:14
Aga1: Nie musi, chociaż może.
31 mar 16:16
olcia: mam określić jego monotoniczność to mam skorzystać z jakiego wzoru?
an+1 − an czy an+1/an? skoro on nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny
31 mar 16:19
Basia:
ciąg jest rosnący ⇔ an+1 − an > 0
ciąg jest malejący ⇔ an+1 − an < 0
31 mar 17:00
antymatma: dziekuje
31 mar 17:09