.
Kasia: Prośba o słówko wyjasnienia.
Czy ktos bylby na tyle uprzejmy i moglby mi wytlumaczyc rozwiazanie tego zadania w tym oto
linku?
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=35236
chodzi mi konkretnie od momentu trojkata PS2B, bo wczesniej rozumiem.. jednak pozniej nie za
bardzo to widze.. Z góry ogromnie dziekuje

31 mar 14:32
MQ: <)PS2B=180−α, bo masz czworokąt ABS2S1, gdzie dwa kąty:
<)ABS2 i <)BAS1 są proste.
Ponieważ <)AS1P=α, więc masz <)PS2B=360−90−90−α=180−α
31 mar 15:04
Kasia: aaa, nie wiedzialam,ze to sie wzielo z tego czworokata

dzięki wielkie

!

rozumiem w takim razie koljeny krok, czyli kat BPS2, tylko nie za bardzo wiem jak ostatecznie
ten kat APB powstal, moglbys jeszcze to mi rozjasnic?
31 mar 15:27
MQ: Punkty S1 P S2 są współliniowe, więc:
<)S1PS2=180
Od niego odejmujesz kąty:
<)S1PA i <)BPS2
31 mar 15:47
Kasia: rozumiem, bardzo dziękuję za wyjaśnienie
31 mar 15:53