matematykaszkolna.pl
Dziwna zależność. Baś: Witajcie emotka Być może jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, skąd się wzięła jedna taka rzecz na stronie: http://www.matematyka.wroc.pl/ciekawieomatematyce/ostroslup-do-szescianu coś co zapisane jest jako "obserwacje" tj. P' oraz Q' emotka Z góry dziękuję ślicznie
31 mar 14:09
Basia: nie bardzo rozumiem o co pytasz to jest ostrosłup utworzony wg opisu zamieszczonego wyżej, ale z założeniem, że podstawa ostrosłupa jest równoległa do jednej ze ścian sześcianu i przekrój całkowicie mieści się w tej ścianie (na zdjęciu to jest ten ostrosłup na dole i to oczywiście nie dotyczy wszystkich możliwości) to co jest zaznaczone na różowo "siedzi" wewnątrz sześcianu; reszta "wystaje" trzeba obliczyć objętość tego co "wystaje" a to najłatwiej policzyć tak: Vtego co wystaje = Vcałego ostrosłupa − Vróżowego ostrosłupap
31 mar 14:23
Baś: Witaj Basiu, chodzi mi konkretnie o te dwa wzorki, na kolorowo napisane, one opierają się tam na zależnościach między bokami. To jest taki wzór (chyba nie?), czy raczej ktoś sobie to wyprowadził? (I skąd to się niby wzięło?)
31 mar 14:29
Basia:
 a*b*sinα 
P =

2 
 a'*b'*sinα 
P' =

2 
 2P 
sinα =

a*b 
 2P' 
sinα =

a'*b' 
2P 2P' 

=

a*b a'*b' 
 a'*b'*P 
P' =

a*b 
wzór na Q' wyprowadza się identrycznie
31 mar 14:35
Baś: Próbowałam coś z tym wzorem właśnie zrobić, ale oczywiście do niczego konstruktywnego nie doszłam. Dziękuję Ci bardzo emotka emotka Już jasne.
31 mar 14:36
rumpek: Basiek jak tam zadanie z geometrii analitycznej co podesłałem ?
31 mar 15:01