z góry wielkie dzięki
Zróbcie z prawdopodobieństwem i to
wykazywanie z sin, bo reszty raczej jestem pewny
:
Zadanie 1
| ⎧ | y − x2 ≥ kx − k2 | |
| ⎩ | x + y ≤ −1 |
| ⎧ | y ≥ x2 + kx − k2 | |
| ⎩ | y ≤ −1 − x |
| 24 + 8x − 2x2 | ||
f(x) = log2x + 1 | ||
| x + 5 |
| ⎧ | 2x + 1 > 0 | |
| ⎜ | 2x + 1≠ 1 | |
| ⎨ | (x + 5)(2x2 + 8x + 24) > 0 | |
| ⎩ | x + 5 ≠ 0 |
| 24 + 8x − 2x2 | |
> 0 ![]() | |
| x + 5 |
| bn + 1 | an + 1 + an + 1 + 1 | ||
= | = | ||
| bn | an + an + 1 |
| an + 1 + an + 2 | ||
= | = | |
| an + an + 1 |
| a1 * qn + 1 + a1 * qn + 2 | ||
= | = | |
| a1 * qn + a1 * qn + 1 |
| a1 * qn * q + a1 * qn * q2 | ||
= | = | |
| a1 * qn + a1 * qn * q |
| a1 * qn * q(1 + q) | ||
= | = q, nie jest zależne od n zatem ciąg jest g. | |
| a1 * qn (1 + q) |
Zadanie 5
Na to zadanie mam 2 pomysły:
| π | π | 4kπ | ||||
1o sinx = 1, wtedy z wykresu odczytujemy x = | + 2kπ ⇔ x = | + | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π + 4kπ | π(1 + 4k) | |||
⇒ x = | ⇔ x = | |||
| 2 | 2 |
| π(1 + 4k) | ||
Podstawiamy teraz pod równanie sinx = 1 i mamy: sin | = 1, my jednak mieliśmy | |
| 2 |
| π(n3 − n) | ||
To teraz podstawiamy pod dane z polecenia: an = sin | ⇔ an = sin(nπ), n∊C (jest | |
| 2 |
Zadanie 6
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|Ω| = C105 * C55 = | * | = | * 1 = ... | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|A| = 2 * C84 * C44 = 2 * | * | = 2 * | * 1 = ... | |||||||||||||||||||||
| 1 | ||
4√4 − x2 − y2 − | ||
| √y − log2x |
| ⎧ | 4 − x2 − y2 ≥ 0 | |
| ⎨ | y − log2x > 0 | |
| ⎩ | x > 0 |
| x2 + y2 + z2 | 1 | ||
= | |||
| (x − y)2 + (y − z)2 + (z − x)2 | 3 |
| x2 + y2 + z2 | ||
L = | = | |
| (x − y)2 + (y − z)2 + (z − x)2 |
| (x + y + z)2 − (2xy + 2xz + 2yz) | ||
= | = | |
| 2(x2 + y2 + z2 − xy − yz − xz) |
| 0 − (2xy + 2xz + 2yz) | ||
= | = | |
| 2(x2 + y2 + z2 − xy − yz − xz) |
| − 2(xy + xz + yz) | ||
= | = | |
| 2[(x + y + z)2 − (2xy + 2xz + 2yz) − (xy + yz + xz)] |
| − (xy + xz + yz) | 1 | |||
= | = | = P | ||
| −3(xy + xz + yz) | 3 |
Wystarczy pamiętać o tym, że promienie do
stycznych pod kątem prostym. Jak się narysuje skorzystać z podobieństwa trójkątów oraz
zależności trygonometrycznych
Zadanie 10
Jest bardzo fajny wzorek w tablicach na pole trójkąta operując tylko na podanych wierzchołkach,
| b | −Δ | |||
podstawiamy pod niego i korzystamy z xw = − | ∧ y = | |||
| 2a | 4a |
| 1 | ||
PABC = | | (xB − xA)(yC − yA) − (yB − yA)(xC − xA)| | |
| 2 |
Zadanie 11
Zabawa w Pitagorejczyka
Kolejne żmudne zadanie.
* Ogólnie zrobiłem wszystkie dowody [to co jest najtrudniejsze na maturze]
ja ten dowod spieprzyłem z sin, rozpisałem dwa przypadki, że
| π(n3−n) | π(n3−n) | |||
sin | ≥−1 a drugi że sin | ≤1 i układ zrobiłem, żeby wyznaczyć n które | ||
| 2 | 2 |
i z prawdopodobieństwem tez chyba mam źle
jak u Ciebie |Ω| = 210
Do potem
Bo ja to brałem tak, że pierwszy typek z tej grupy ma 2 możliwości, bo moze
znalezc sie w 1 lub 2 grupie i drugi itd
Ale trudno, płakał nie bede
Bo ja to brałem tak, że pierwszy typek z tej grupy ma 2 możliwości, bo moze
znalezc sie w 1 lub 2 grupie i drugi itd
Ale trudno, płakał nie bede
Dzięki wielkie jeszcze raz za rozwiązania i nara
ale mam problem z zadaniem 10, jak wyznaczyć współrzędne C skoro x należy do (−1, 2) i leży na
paraboli o równaniu y = x2 ?