jak to mam zrobic
maniaaa91: Dany jest okrąg o równaniu (x – 2)2 + (y – 3)2 = 16 oraz prosta k : x + 2y + 4 = 0.
a. Prosta jest styczna do okręgu
b. Prosta przechodzi przez środek okręgu
c. Prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
d. Prosta przecina okrąg, ale nie przechodzi przez jego środek
31 mar 13:40
Basia:
1. wyznacz współrzędne środka S tego okręgu i jego promień r
2. policz odległość d punktu S od prostej k
d>r ⇒ (c)
d=r ⇒ (a)
d<r i d≠0 ⇒ (d)
d=0 ⇒ (b)
31 mar 14:04
maniaaa91: dziękuje bardzo za wskazówki
31 mar 14:12