logarytm 4log2_5
Jeleń: Jak wykonać logarytm
4log25
31 mar 13:40
Krzysiek: =22log2 5 =2log2 52 =52 =25
31 mar 13:40
Jeleń: Dziękuje, rozumiem że najpierw zamieniłeś 4 na 22
następnie ta potęga przewędrowała do logarytmu do 5
i wyszło 52 ale co się stało z 2log2
31 mar 13:45
Krzysiek: aloga b =b
31 mar 13:46
Jeleń: Bardzo dziękuje za pomoc
31 mar 13:47
Jeleń: w sumie to mam jeszcze 1 pytanie jak to jest z tą potęgą która z nad 2 przeszła do 5 ?
31 mar 13:49
Krzysiek: też z własności logarytmu
alog b =log ba
31 mar 13:50
Jeleń: Dziękuje wszystko jest już jasne
31 mar 13:52