? ARYTMETYCZNY CZY GEOMETRYCZNY?
an= n −1 ( an= n do minus pierwszej potęgi)
| 1 | ||
an=n−1= | ||
| n |
| an+1 | 1 | ||
= | − nie chce mi się tego rozpisywać ciąg jest geom. | ||
| an | 2 |
muszę się chwilke zastanowić zaraz odp.
| an+1 | n0 | ||
= | =n ... więc ciąg geometrycznym nie jest ! −![]() | ||
| an | n−1 |
| 1 | 1 | n−n−1 | ||||
an+1−an= | − | = | ... więc arytmetycznym też nie − ![]() | |||
| n+1 | n | n2+n |
ale i tak źle zapisałeś do n dodajesz 1 a nie do potęgi
więc w twoim
liczniku będzie (n+1)−1 a nie n0