???
Anula: Dany jest kwadrat o przekątnej długości 8 cm. Z wierzchołka kwadratu zakreślamy koło o
promieniu równym długości boku kwadratu. Pole powierzchni części wspólnej kwadratu i koła jest
równe? Wyszło mi pole kwadratu 32cm2 i pole koła 32 π o co chodzi z tą częścią wspólną?
31 mar 12:46
asdf: | | 90o | |
mi wyszło, że pole koła to 32π, a częśc wspólna kwadratu i koła to |
| * Pkoła = |
| | 360o | |
8π. Ładuje mi sie obrazek, jak się załaduje to wrzuce
31 mar 13:01
Anula: no własnie nie wiem jak to narysować, ja myslłam że kwadrat jest wpiasny w okrąg i nie wiem o
co chodzi z częścią wspólną
31 mar 13:02
asdf: Ja to zrobiłem tak, że środek jest oparty na wierzchołku kwadratu o średnicy 8 = a√2, czyli
a = 4√2
31 mar 13:05
Anula: czyli nie jest wpiasny w okrąg? ja to tak zrozumiałam że z wirzchołka rysujemy okrąg to mi
wysżło ze jest wpisany
31 mar 13:08
Anula: i powiedz mi to jest wzór na ta cześć wspólną czy co?
31 mar 13:10
asdf: | | 1 | |
powiem tak: jest w |
| zawarty w kwadracie  |
| | 4 | |
31 mar 13:10
asdf: Narysuj sobie na kartce to, albo w paincie, zaznacz część wspólną, a później zajrzyj w tablice
na wzórwycinek koła
31 mar 13:12
Anula: wiem już jak Ty to widzisz, i jak to narysować, ale w zadaniu nie ma konkretnie jak narysować
ten okrąg dlatego z wierzchołka narysowałąm i wyszło mi ze jest kdwadrat wpisany, na wycinek
koła to masz P= α/360 * πr2 tak? a skąd wziąłeś 90? to ten kat prosty co leci od środka
okręgu? i czemu ma być 90 stopni
31 mar 13:15
Anula: dobra już wiem

dzięki

31 mar 13:18
asdf: kąty wewnętrzne mają po 90
o w kwadracie

Prosze
31 mar 13:21