proste o równianach y = 2x + 5 oraz y = -1/3x – 5 są
maniaaa91: Proste o równaniach y = 2x + 5 oraz y = −1/3x – 5
Wybierz odpowiedź
a. są równoległe
b. przecinają się pod kątem innym niż prosty
c. są prostopadłe
d. pokrywają się
31 mar 11:21
asdf: b)odp: b
są równoległe, jeżeli a1 = a2
są prostopadłe, jeżeli a1 * a2 = −1
nie pokrywają się, bo nie są te same..
31 mar 11:26
maniaaa91: oki dziekuje,a mozesz mi jeszcze pomoc z takim zadaniem
:Który punkt jest współliniowy z punktami A = ( 3; 2,5) i B = ( 1,25; −1)
a. ( 2; 4)
b. ( 3; 1,5)
c. ( −1; −1,5)
d. ( 1; −1,5)
31 mar 11:29
asdf: a swoje "przemyślenia", prosisz o pomoc a nie o rozwiązanie
31 mar 11:31
maniaaa91: o pomoc,tzn że mi to spróbujesz wytłumaczyć na tym przykładzie przy czym będę miała tez
rozwiązanie.
31 mar 11:35
asdf: y = ax + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
klamra:
2,5 = 3a + b
−1 = 1,25a + b
3,5 = 1.75a
a = 2
2,5 = 6 + b
b = −3,5
−−−−−−−−−−−−−−
y =
2x
− 3,5
[C[Teraz sprawdzasz każdą z odp, np. dla odp: a f(2) = 4 − 3,5 = 0,5, w zadaniu musi wyjść f(2)
= 4, czyli nie jest współliniowe, i tak każdą z odpowiedzi sprawdź, jak będzie się zgadzać to
masz odpowiedź do zadania
31 mar 11:36
maniaaa91: dziękuje za pomoc

mam jeszcze 10 zadań jesteś chętny dalej mi pomóc?
31 mar 11:41
asdf: pisz na forum to ludzie spróbują Ci pomóc, tylko jak dajesz zadanie, bez włożonego własnego
trudu to nie masz na co liczyć

Daj własne obliczenia to na 99% ktoś się tym
zainteresuje...Przy okazji ty wyłapiesz błędy jakie robisz, ja muszę spadac narazie
31 mar 11:43