W ciągu geometrycznym
mach3trb: W ciągu geometrycznym a
1=2, q=−
√2. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciagu.
dobrze myśle?
31 mar 11:01
31 mar 11:02
31 mar 11:03
mach3trb: dobrze robie?
31 mar 11:03
Skipper:
nawet bardzo −
31 mar 11:03
Skipper: teraz tylko licznik i mianownik "machnij" przez 1−
√2 .... −
31 mar 11:05
mach3trb: | | (−14)(1−√2) | |
S6= |
| |
| | (1+√2)(1−√2) | |
31 mar 11:09
31 mar 11:10
31 mar 11:11
mach3trb: S6=14(1+√2)
31 mar 11:12
mach3trb: dobrze?

to dla mnie ważne zadanie więc chcę być w 100% pewny wyniku
31 mar 11:12
mach3trb: ee powinno być S6=14(1−√2)?
31 mar 11:19
asdf: nie, 14(1 +
√2), przypomnij sobie zasady mnożenia, dzielenia
31 mar 11:22
mach3trb: nie rozumiem
31 mar 11:30
asdf: czego?
31 mar 11:37
mach3trb: gdzie jest błąd między postem 11:10 a 11:11
31 mar 11:44
mach3trb: ?
31 mar 11:44
asdf: | −14 + 14√2 | | −14(1 + √2) | |
| = |
| ///////tutaj nei widzę problemu, popatrz na taki |
| −1 | | −1 | |
przykład, a na 100% będziesz widzieć odp
lub
| −a(x2 − log3452 + 3√922) | | a(x2 − log3452 + 3√922) | |
| = |
| = |
| −1 | | 1 | |
a(x2 − log
345
2 +
3√922)
rozumiesz już zasadę? dałem Ci 2 przykłady, oba inne, a tak naprawde ta sama zasada
31 mar 11:53
asdf:
albo takie coś

więc jaka jest odp według Ciebie?
31 mar 11:55