zadanie
zadanko: Znajdz najmniejsz ai najwieksza wartosc funkcji
2x2+3y2
na kole x2+y2≤4
31 mar 10:50
zadanko: pochodna dx =2x,dy=6y
31 mar 10:51
zadanko: kolo sredek (0.0) promien 2 bierzemy to co w srodku
2x=0 x=0 6y=0 y=0 −> P(0,0)
31 mar 10:53
Aga1: dx=4x
31 mar 10:54
zadanko: y=√4−x2
31 mar 10:55
zadanko: o fakt
31 mar 10:55
zadanko: x∊(−2,2)
czyli f(x,√4−x2)=2x2+3(4−x2)
31 mar 10:57
zadanko: czyli −x2+12 x∊(−2,2)
31 mar 10:57
zadanko: czyli wartopsc najwieksza w 12 w punkcie 0=x wtedy y=2
31 mar 11:00