zadanko
zadanko: Wyznacz wersor v wskazujacy keirunek w ktorym zeruje sie pochodna kierunkowa w punkcjie (−1.1)
| | x2y+xy2+y | |
f(x,y)= |
| |
| | x2y+2x+3xy3 | |
Mam tu liczyc to z definicji czy jak?Bo chyba z definicji to beda straszne rachunki?
31 mar 10:49
zadanko: ?
31 mar 11:05
Trivial:
v = (v
1, v
2)
| ∂f | |
| (−1,1) = 0 ← to jest nasze równanie. |
| ∂v | |
Korzystamy z własności pochodnej kierunkowej, tj.
| ∂f | |
| (−1,1) = [∇f(−1,1)]∘v |
| ∂v | |
| | ∂f | | ∂f | |
∇f = ( |
| , |
| ) = ... |
| | ∂x | | ∂y | |
| | 1 | | 1 | |
∇f(−1,1) = (− |
| , |
| ). |
| | 16 | | 2 | |
Czyli nasze równanie przyjmuje postać:
| | ∂f | | ∂f | |
( |
| (−1,1), |
| (−1,1))∘(v1, v2) = 0 |
| | ∂x | | ∂y | |
skąd mamy:
v
1 = 8v
2.
czyli każdy wektor postaci (v
1,v
2) = (8v
2, v
2) = v
2*(8,1) wskazuje w dobrym kierunku.
Weźmy np. v
2 = 1, otrzymujemy wektor
u = (8,1) ← trzeba tylko znormalizować, bo pytają o wersor.
Zatem
| | u | | (8,1) | | 8 | | 1 | |
v = |
| = |
| = ( |
| , |
| ). |
| | ||u|| | | √64+1 | | √65 | | √65 | |
Mogłem się gdzieś pomylić. ;>
31 mar 11:37
Trivial:
Chyba jeszcze oprócz tego trzeba dołączyć wektor
Też byłby ok.
31 mar 11:49
zadanko: Dzieki
31 mar 12:02
zadanko: a kiedy np mamy wyznaczyc wersor dla ktorej pochodna jest>0 lub<0
31 mar 12:02
zadanko: to 1/16 i 1/2 to z pochodnej w punkcie?
31 mar 12:09
zadanko: Mi wychodzi −1/3 i 0
31 mar 12:12
zadanko: Moze ktos to rozpisac?
31 mar 12:15
zadanko: LOL zle licze sorry
31 mar 12:20
zadanko: | | y+y2(x2y+2x+3xy2)−(x2y+xy2+y)(y+2+y2) | |
po x= |
| |
| | (x2y+2x+3xy2)2 | |
31 mar 12:24
zadanko: i wychodzi cos inaczej
31 mar 12:43
zadanko: a wychodzi
31 mar 12:47