Fizyka (dynamika)
marek23: Samochód o ciężarze 13000 [N] jadący z prędkością 80 km/h zostaje zatrzymany, przy czym droga
jego hamowania jest rowna 61m. Znaleźć: a) siłe hamującą b) czas potrzebny do zatrzymania
samochodu. c) Obliczyć jaka byłaby droga i czas hamowania przy takiej samej sile hamującej,
gdyby samochód przed rozpoczęciem hamowania poruszał się z prędkością 40 [km\h]
Będe wdzięczny za udzielenie rozwiązania i jeśli to możliwe krótkie wytłumaczenie, bo nie
chodzi mi stricte o to, by przepisać rorwiazanie, ale by cokolwiek zrozumiec.
31 mar 10:46
marek23: Q=mg
m=Q/g
v=vo2+2as
a=−vo2/2s=4,04
Fhamow=−mvo2\2s=−5251,6 (N)
czy to jest dobrze?
31 mar 13:45
marek23:
31 mar 14:08
marek23: to zadanie na jutro wiec zalezy mi zeby ktos na to spojrzal i zobaczyl czy jest ok
1 kwi 09:28