Oblicz
ewa123: [ZMIANA PODSTAWY LOGARYTMU]
1. Wyraź liczbę a za pomocą p = log o podstawie 3 z 2
a) a = log o podstawie 81 z √2
b) a = log o podstawie 27 z {1}{48}
31 mar 10:15
ewa123: w b) a = log o podstawie 27 z 148
31 mar 10:16
Aga1:
81=3
4
√2=2
1/2
| | log3√2 | | | |
log81√2= |
| = |
| =2−3log32 |
| | log381 | | 4log33 | |
31 mar 10:44
Skipper:
| | 1 | | log3(24*3) | | 1 | |
log27 |
| =−log2748=− |
| =− |
| (4log 32+1) ... itd −  |
| | 48 | | log327 | | 3 | |
31 mar 10:58
ewa123: thx
31 mar 11:31