fizyka- prąd stały. proszę o pomoc
monola94: Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań z fizyki, bo inaczej nie zdam... Wiem, że to forum
matematyczne, ale nie wiem już gdzie szukać pomocy. (potrzebuję do niedzieli wieczorem)
Zad. 1. Oblicz, jakie jest natężenie prądu płynącego przez spiralę suszarki do włosów
podłączonej do napięcia U=220 V, której moc wynosi P=400 W. Oblicz opór elektryczny włączonej
spirali.
Zad. 2. Woltomierz może mierzyć maksymalne napięcie U=15 V i wtedy płynie przez niego prąd o
natężeniu I=30 mA. Jaki opornik należy włączyć szeregowo z woltomierzem, aby można było nim
mierzyć napięcie do U1=150 V ?
Zad. 3. Nominalne parametry dwu żarówek wynoszą P1=60 W, U1=220 V i P2=100 W, U2=220 V. Oblicz
moc każdej z nich, jeśli zostaną połączone szeregowo i zasilane ze źródła o napięciu U=220 V.
31 mar 01:16
Gustlik: | | P | | 400 | |
ad 1) P=UI ⇒ I= |
| = |
| =1,81 A |
| | U | | 220 | |
ad 2) Łączymy opornik dodatkowy szeregowo, żeby "zbić" napięcie na woltomierzu ze 150 V do 15 V
− "nadmiar" napięcia odłoży się na oporniku.
Czyli:
| | UV | | UV | | 15 | |
I= |
| ⇒ RV= |
| = |
| =500 Ω |
| | RV | | I | | 0,03 | |
I(R
V+R
d)=U
1 /:I
| | U1 | | 150 | |
Rd= |
| −RV= |
| −500=5000−500=4500 Ω |
| | I | | 0,03 | |
ad 3)
Liczę opory obu żarówek (zakładam, że opór ich jest stały):
| | U | | U2 | | U2 | |
P=UI=U* |
| = |
| ⇒R= |
| |
| | R | | R | | P | |
R
cał=807+484=1291 Ω
| | U | | 220 | |
I= |
| = |
| =0,17 A |
| | Rcał | | 1291 | |
Spadki napięć na żarówkach:
U
1=IR
1=0,17*807=137,19 V
U
2=IR
2=0,17*484=82,28 V
P
1=U
1I=137,19*0,17=23,3 W
P
2=U
2I=82,28*0,17=14 W.
31 mar 02:01