JAKI TO CIĄG, PROSZĘ O POMOC :(
olcia: jaki to ciąg?
an= −2n ( MINUS DWA DO POTĘGI n )
arytmetyczny, geometryczny, rosnący, malejący, stały ?
Proszę o wytłumaczenie
31 mar 00:17
Skipper:
geometryczny ... malejący ...
31 mar 10:16
asdf: a
n = −2
n
a
n + 1 = −2
n + 1
| an + 1 | | −2n + 1 | | n + 1 | |
| = |
| = |
| = n + 1 − n = 1 |
| an | | −2n | | n | |
czemu mi wychodzi geometryczny rosnący, jak widać na oko, że jest to malejący

?
31 mar 10:32
Skipper: bo ciekawe działania wykonujesz −
31 mar 10:38
asdf: więc jakie powinny być?
31 mar 10:41
Skipper:
| | −2n+1 | | −2*2n | |
an+1{an}= |
| = |
| =2
|
| | −2n | | −2n | |
gdyby q=1 ... to ciąg byłby stały a nie rosnący czy malejący
31 mar 10:42
31 mar 10:44
asdf: no tak

pomyliłem z ciągiem arytmetycznym, dzięki
31 mar 10:45
asdf: ale skoro wyszlo Ci, że q = 2 to czemu on jest malejący?
31 mar 10:49
Alkain: Bo przed 2 jest MINUS ?
31 mar 10:58
asdf: gdzie ty masz ten minus?
ja patrzę na to tak:
te zielone skraca się na wartość
1
| −2*1 | | −2 | |
| = |
| = 2..i gdzie tu masz minus przed dwójką?  |
| −1 | | −1 | |
31 mar 11:08
Trivial:
Ciąg jest malejący kiedy
an+1 < an
an+1 − an < 0
an+1 − an = −2n+1 − (−2n) = −2*2n + 2n = 2n(−2+1) = −2n < 0 ⇒ malejący.
Intuicyjnie też to widać. Wraz ze wzrostem n wyrazy ciągu idą do −∞.
−2, −4, −8, −16, ...
31 mar 11:17
asdf: Trivial, dzięki

Teraz to rozumiem

Nie sztuką jest napisać "bo tak jest i koniec".
Widzieć to widziałem to od początku, że jest to malejący, tylko nie umiałem tego "uzasadnić
teoretycznie" z wyliczeń

Dzięki jeszcze raz
31 mar 11:21
Alkain: asdf
troszkę źle się wyraziłem no bo q jest rzeczywiście 2 ale chodziło mi o ten minus przed 2 w
wyrazie ogólnym ciągu

Który powoduje że ciąg zmierza do −
∞ tak jak napisał Trivial
31 mar 11:25
asdf: Właśnie Alkain nie do końca rozumiałem twoje zdanie, bo w tym przypadku q oraz odstawa a
n jest
taka sama

gdyby była inna to już bym wiedział o co chodzi
31 mar 11:27