zadania
zbytdobra: pomocyyyy, nie mogę sobie z nimi poradzić:(
1. W trójkącie prostokątnym sumie cosinusów kątów ostrych jest równa 2√3 3
wykaż że iloczyn sinusów tych kątów jest równy 16
2. w kwadrat wpisano drugi kwadrat którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego i boki tworzą
z bokami pierwszego kwadratu katy o miarach 30 stopni. Jaką częścią pola dużego kwadrat jest
pole małego kwadratu
31 mar 00:08
Jacek: ad 2
Pole dużego to :
P
d = a
2
| | a√2 | |
zgodnie z założeniami bok małego kwadratu to |
| |
| | 2 | |
stąd
pole małego to:
czyli stanowi 50 % dużego
31 mar 00:37
Jacek: cosα = sinβ
stąd
| | 2√3 | |
sinβ + cosβ = |
| /obustronnie podnieśc do kwadratu, następnie skorzytać z jedynki |
| | 3 | |
trygonometrycznej i dalej to już proste
31 mar 00:43
Jolanta: | | 2√2 | |
Jacek a dlaczego bok małego kwadratu= |
| ? |
| | 2 | |
31 mar 00:46
Jacek:

wierzchołki małego kwadratu są umieszczone na środku krawędzi kwadratu dużego, stąd powstaję
| | 1 | |
trójkąt równoramienny i prostokątny, podstawa tego trójkąta to a√2/ natomiast a = |
| ad |
| | 2 | |
gdzie a
d to bok duzego kwadratu
31 mar 01:23