prosze o pomoc, jaki to ciąg?
Zielona_z_matmy: JAKI TO CIĄG

ROSNĄCY/ MALEJĄCY , ARYTMETYCZNY/GEOMETRYCZNY? Objaśnijcie dlaczego
an = 7 – 2n (normalnie 7 minus 2n)
30 mar 23:59
Paweł: r=an−an−1=7−2n−(7−2(n−1))=7−2n−(7−2n+2)=7−2n−7+2n−2=−2
r jest stałe więc ten ciąg jest ciągiem arytmetycznym no i jest malejący bo to wynika ze wzoru
na monotoniczność
jeżeli an−an−1>0 to ciąg jest rosnący
jeżeli an−an−1<0 to ciąg jest malejący
jeżeli an−an−1=0 to ciąg jest stały
31 mar 00:04
Gustlik: an=7−2n
an=−2n+7 widać wyraźnie, że jest to wzór funkcji liniowej y=−2x+7 tylko że jej dziedziną jest
zbiór N+, taki ciąg jest zawsze ciągiem arytmetycznym o różnicy równej współczynnikowi
kierunkowemu prostej (ten przy "x" albo w ciągu przy "n"), czyli r=a. W tym zadaniu r=−2.
31 mar 02:08
Gustlik: I widać, że jest to ciąg malejący, bo r=a=−2, a wiemy, ze przy a<o funkcja liniowa jest
malejąca.
31 mar 02:09