Rozwiąż.
Grinch:
a) f(x)=
√x3−x2+x−1−
√x3−x2−x+1
Czy w a mogę podnieść do kwadratu? I wtedy wychodzi x=1? W odp mam przedział (1,
∞)
A b mi nie wychodzi jeśli mozna to też proszę o pomoc.
30 mar 23:45
Grinch: ?
30 mar 23:52
ZKS:
Ale co masz rozwiązać przecież w a) podałeś funkcje a w b) podałeś jakieś x.
30 mar 23:54
Grinch: sorki zadanie jest wyznacz dziedzinę
30 mar 23:55
Grinch: b juz zrobiłem a w a dlaczego nie jest przedział zamknięty ?
30 mar 23:56
ZKS:
Czyli w podpunkcie b) to funkcja tak?
30 mar 23:57
ZKS:
A czy istnieje √0?
30 mar 23:57
Grinch: ale jest (1,∞) dlaczego nie jest <1,∞) ?
31 mar 00:01
ZKS:
Brałeś cześć wspólną przedziałów?
31 mar 00:02
Grinch: których? √0 nie istnieje ale √1 tak dlaczego więc przedział jest otwarty?
31 mar 00:04
Paweł: mi się wydaje że √0 istnieje
31 mar 00:05
ZKS:
Przecież √0 = 0 ale co do zadania aż sam zrobiłem i rzeczywiście wychodzi że x ∊ <1 ; ∞).
31 mar 00:08
Eta:
D=<1,∞)
31 mar 00:08
Paweł: no mi też tak wychodzi x ∊ <1 ; ∞).
31 mar 00:09
Grinch: no właśnie, jak możesz to wrzuc rozwiązanie.
31 mar 00:10
ZKS:
Wrzuć swoje a Ci wszystko się sprawdzi okej?
31 mar 00:11
Paweł: x3−x2+x−1≥0 ⋀ x3−x2−x+1≥0
x2(x−1)+(x−1)≥0 ⋀ x2(x−1)−(x−1)≥0
(x−1)(x2+1)≥0 ⋀ (x−1)(x2−1)≥0
(x−1)(x−1)(x+1)≥0
(x−1)2(x+1)≥0
Teraz rysujesz wykresy do obydwóch i odczytujesz rozwiązanie
w pierwszym x należy do <1;+nieskończoności) a w drógim x należy do (−1;+nieskończoności)
częścią wspólną jest <1;+nieskończoności)
31 mar 00:19
Grinch: | | x | |
a w między czasie jeszcze coś takiego I |
| I=m (to jest moduł tam) |
| | x−1 | |
31 mar 00:19
Paweł: a jakie jest polecenie ?
31 mar 00:20
Grinch: dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jeden pierwiastek
31 mar 00:22
Grinch: ?
31 mar 00:33
ZKS:
Narysuj ten wykres funkcji i zobacz kiedy Ci się z prostą poziomą y = m będzie przecinał tylko
raz.
31 mar 00:34
Grinch: to graficznie, a algebraicznie?
31 mar 00:36
ZKS:
A jak Cię uczyła w szkole nauczycielka graficznie czy algebraicznie?
31 mar 00:41
Grinch: chyba algebraicznie, ale nie wiem jak to rozwiazać..
31 mar 00:52
ZKS:
To zrób graficznie i wszystko ładnie wyjdzie.
31 mar 01:02
Grinch: a graficznie tworzac sciezke przeksztalcen od czego mam wyjsc?
31 mar 01:13
Grinch: ?
31 mar 16:28
Aga1: | | 1 | |
Wykres funkcji y= |
| przesuwasz o wektor [1,1] i to co pod osią x odbijasz nad oś x. |
| | x | |
31 mar 16:36
Aga1: Niestety nie da się wysłać wykresu.
Odp. dla m∊{0,1} równanie ma jeden pierwiastek.
31 mar 16:41
Grinch: Dziękuję bardzo
31 mar 16:57