Liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Grinch: Liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x4+ax3+bx+c. Obliczyć a, b i c.
30 mar 23:36
Grinch:
30 mar 23:46
ZKS:
{W(1) = 0
{W'(1) = 0
{W''(1) = 0
{1 + a + b + c = 0 ⇒ c = −1
{4 + 3a + b = 0 ⇒ b = 2
{12 + 6a = 0 ⇒ a = −2
W(x) = x4 − 2x3 + 2x − 1
30 mar 23:51
Grinch: {1 + a + b + c = 0 ⇒ c = −1
{4 + 3a + b = 0 ⇒ b = 2
{12 + 6a = 0 ⇒ a = −2
Możesz wytłumaczyc o co z tym chodzi? jak Ci wyszło c=−1?
30 mar 23:54
ZKS:
Jest to najzwyklejszy w świecie układ równań.
30 mar 23:58
Paweł: objaśnij to ZKS bo ja też nie rozumiem
30 mar 23:59
Eta:
31 mar 00:00
ZKS:
Napiszcie jasno czego nie rozumiecie?
31 mar 00:00
Grinch: ale nie widzę skąd wziąłeś a b i c. Jak tam nagle się pozamieniało na 4 i 3a, 12 i 6a ?
31 mar 00:02
Przewiduje pokój: Może kolega nie miał jeszcze pochodnych
31 mar 00:05
Grinch: a noo nie miał, a to pochodne tak? 3 klasa liceum, dzień dobry
31 mar 00:08
Godzio:
x
4 + ax
3 + bx + c = (x − 1)
3(x + c)
Wymnóż prawą i przyrównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach
31 mar 00:08
Godzio: Yyy
x
4 + ax
3 + bx + c = (x − 1)
3(x
− c)
31 mar 00:09
Przewiduje pokój: Godziu c się może mylić
31 mar 00:09
ZKS:
To powinieneś mieć i tyle.

Zrób sposobem które
Godzio podał.
31 mar 00:10
Paweł: a no spoko pochodne, to tak może za kilka miesięcy ogarne
31 mar 00:10
Godzio:
c się nie myli, bo to jest to samo c
31 mar 00:10
Grinch: a skąd to (x−c) ? W sensie dlaczego tak?
31 mar 00:12
ZKS:
Godzio jaki cwaniaczek.
31 mar 00:12
Godzio:
Bo musi koniec i początek się zgadzać
(x3 + ... − 1)(x − c) = x3 * x + ... + (−1) * (−c) = x4 + ... + c
31 mar 00:13
Grinch: a spoko dzięki.
31 mar 00:15
ZKS:
Jak tam kiedy zagramy?
31 mar 00:15
Godzio:
Dzisiaj ;> ? Właściwie mam ostatni dzień taki luźny, od jutra przez 3 tygodnie jestem totalnym
no−lifem
31 mar 00:16
ZKS:
Będziesz mi musiał pisać kiedy masz wolne to trzeba będzie grać.

A to czemu aż przez 3
tygodnie?
31 mar 00:19
Godzio:
Koleżanka mi jakiegoś demota wysłała, i zapomniałem o Bożym świecie

obejrzałem 12 stron ...

No więc mam teraz koło, następne za tydzień,a jeszcze następne za 2 tygodnie, więc zaczynam kuć
...
31 mar 00:43
ZKS:
To jak coś to dzisiaj sobie zagramy a później nauka.
31 mar 01:02
Godzio: W między czasie widzę, że aktualizacja byłą 1,5gb za 30 min mi się dopiero ściągnie
31 mar 01:32