SUMA CIĄGU GEOMETRYCZNEGO, POMÓŻ!
Zielona_z_matmy: Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
te wyrazy to −1, 3/2, −9/4, a4, −81/16, a6, a7
wzór Sn= a1 * 1− q do n/ 1−q
PROSZĘ O oBlICZENIA Z WYNIKIEM, wiem jak to podstawić ale nie wiem czy dobrze wyliczyłam bo
wynik (suma) wyszedł mi w ułamku
30 mar 23:27
krystek: Przedstaw swoje obliczenia!
30 mar 23:40
Herju: 275/16
30 mar 23:47
Paweł: a
1=−1
przynajmniej tak mi się wydaje
30 mar 23:50
Zielona_z_matmy: S7= −1 * 1−(−3/2)7 / 1−(−3/2)
S7= −1 * 1−(−2187/128)/1+3/2 = −1 * 1+ 2187/128 /1i 3/2 =
= −1* 128/128 + 2187/128 / 5/2= −1 * 2315/128/5/2=
= −1 * 2315/128 * 2/5 = − 2315/128 * 2/5 = 463/64= 7 i 15/64
czyli wyszlo mi ze suma tych 7wyrazów to siedem całych i piętnaście sześćdziesiątych czwartych
30 mar 23:50