trójkaty
Jolanta: kiepsko mi idzie udawadnianie.mam trójkat równoramienny ABC |AC|=|BC| Na podstawie AB
zaznaczono punkty E i F takie ,ze AE=FB udowodnij ,że trójkąt EFC jest równoramienny.Patrzę na
rysunek i wiem ,ze jest równoramienny ale jak to mądrze napisac Pomozecie?
30 mar 23:25
Herju: Skoro ABC jest równoramienny, to kąty przy podstawie są równe, zatem kąt CAE=CBF,
z treści zadania mamy |AC|=|BC| oraz |AE|=|FB|, na mocy cechy przystawania BKB mamy, że
trójkąty AEC i BFC są przystające (identyczne), więc ich pozostałe boki są równe, tj.
|EC|=|FC|, co oznacza, że trójkąt EFC jest równoramienny.
30 mar 23:37
Jolanta: Dziekuje zabrakło mi tego odwołania sie do przystawania trójkatów
30 mar 23:43