planimetria
Hem.: W trójkącie prostokątnym ABC (|kąt BAC|=90 stopni), w ktorym jeden z katow ostrych ma miarę 20
stopni poprowadzono wysokosc AD oraz srodkowa AE. Oblicz miarę kąta DAE.
POMOCY

odp: 50 stopni
30 mar 23:01
Jacek: wiedząc, że środkowa dzieli trójkąt prostokątny na dwa trójkąty równoramienne oraz z
podobieństwa trójkątów, można zapisać:
∡ABD + ∡DAE = ∡BCA
stąd
∡DAE = ∡BCA − ∡ABD
gdzie
∡ABD = 20st
∡BCA = ∡BAD = 70st
30 mar 23:52
Jolanta:

ABD=180
0−90
0−20
0=70
0
BDA=90
0
BAD=180
0−70
0−90
0=20
0
Wysokosc poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli trójkąt na dwa trójkąty podobne do siebie i
podobne do trójkata dużego DAC=BAD=70
0
DAE=DAC−BAD=70
0−20
0=50
0
30 mar 23:59