planimetria
Hem.: Na zewnątrz rownoramiennego trójkąta prostokątnego o przyprostokątnej dlugosci pierwiatek z 2,
zbudowano kwadraty tak, że bok kazdego kwadratu jest jednoczesnie bokiem trojkata. Środki
symetrii S1, S2, S3 tak otrzymanych kwadratow polaczono odcinkami i otrzymano trojkat S1, S2,
S3. Oblicz pole trojkata S1,S2,S3,
pomocy

odp to: 2
30 mar 22:58
Hem.: help..
30 mar 23:02
Herju: Długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ( np. z Pitagorasa) wynosi 2, stąd
największy kwadrat ma bok równy 2.
Obliczamy długość połowy przekątnej w małych kwadratach (skoro bok = √2, to przekątna wynosi
2, a jej połowa 1)
Po połączeniu S1,S2,S3 otrzymamy trójkąt o podstawie 1+1=2 ♦ (dwie połówki przekątnych małych
kwadratów).
Do obliczenia pola trójkąta S1S2S3 potrzebna jest jeszcze jego wysokość (tj. wysokość
pierwotnego trójkąta prostokątnego, poprowadzona od kąta prostego plus połowa boku dużego
kwadratu), a więc wysokość ( z Pitagorasa) 1+ 1(1/2 boku dużego kwadratu)=2 ♥
Ostatecznie z ♦ i ♥ mamy: 1/2* 2*2=2.
30 mar 23:31