POMOCY, PROOOSZĘ, CIĄG GEOMETRYCZNY
Zielona_z_matmy: Liczby a1, 3/2, −9/4, a4, a6
Liczby (a1, trzy drugie, minus dziewięć czwartych, a4,a6,... są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego, oblicz jego iloraz, a1 i a5 oraz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu
30 mar 22:25
ewa:
| | 9 | | 9 | | 3 | | 27 | |
a4=− |
| *q=− |
| *(− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 27 | | 3 | | 81 | |
a5= |
| *(− |
| )= − |
| |
| | 8 | | 2 | | 16 | |
| | qn−1 | | (−1,5)7−1 | | (−1,5)7−1 | |
S7=a1* |
| =(−1)* |
| = |
| |
| | q−1 | | −2,5 | | 2,5 | |
30 mar 23:35
ewa: Mozesz też obliczyć a6 oraz a7 i dodać wszystkie te wyrazy
30 mar 23:37