30 mar 22:20
ewa: wersja A
| | 4 | |
1) a) zał x≠−2 oraz 4−5x≥0 ⇒ x≤ |
| |
| | 5 | |
b) (podstaw za x zero do wzoru)
30 mar 22:31
ewa: | | 1 | |
1b) czyli punkt ma współrzędne (0, 3 |
| ) |
| | 2 | |
30 mar 22:36
Michał: zalezy mi szczegolnie na rozwiazaniu 2 i 3 zadania z obydwu grup prosze o pomoc
30 mar 22:36
ewa: 2) a)f(−3)=0
f(7)=1
f(−3)−2f(7)=0−2*1=−2
b) wartośc 1 funkcja przyjmuje dla argumentów: −2, 0, 7
c) f. rosnąca w przedziale [2,7] oraz w zbiorze { −4,−3,−2}
30 mar 22:42
ewa: 3a) różnowartościowa ( różnym x odpowiadają różne wartości, każda wartośc przyjmowana jest
tylko raz)
b) monotoniczna ale w przedziałach nie w całej dziedzinie
malejąca w przedziale (−
∞,0) oraz w przedziale (0, +
∞),
c) nie ma miejsca zerowego ( nie przyjmuje wartości zero)
| | 1 | |
d) f(x)= |
| ( przyporządkowuje liczbie jej odwrotność) |
| | x | |
30 mar 22:51
ewa: 4) −3x+5>2
−3x>−3
x<1
Dla x<1
30 mar 22:53
ewa: wersja B
1) a) x≠1 3−2x≥0
b) (0, −
√3)
30 mar 22:57
ewa: 2) a) f(−4)=−2
f(1)=0
f(−4)−2f(1)=−2−2*0=−2
b) wartość funkcji równa 1 dla argumentów: −3, 2
c) f. rosnąca w przedziale [−4,−3] oraz w zbiorze {0,1,2,3}
30 mar 23:02
ewa: 3) a) Nie jest różnowartościowa ( bo np wartośc 9 osiąga dla x=−3 i x=3)
b) ogólnie nie (można jednak wskazać przedziały gdzie rośnie, a gdzie maleje)
c) tu się zastanawiam, bo jesli f określona tylko dla argumentów z tabelki to nie ma miejsca
zerowego )
Natomiast jeśli rozważamy funkcję f(x)=x2 (bo taki jest jej wzór w całej dziedzinie to ma
miejsce zerowe x=0
d) f(x)=x2
30 mar 23:08
30 mar 23:10