Wyznacz dlugosc krawedzi podstawy tego ostroslupa, dla ktorej ma ona najwieksze.
Pt :): Mam problem z tym zadaniem:
Suma dlugosci wysokosci podstawy i wysokosci sciany bocznej ostroslupa prawidlowego trojkatnego
jest rowna 2.
Wyznacz dlugosc krawedzi podstawy tego ostroslupa, dla ktorej ma ona najwieksze pole
powieszchni calkowitej.
Powinno wyjść a=
√3, a mi wychodzi a=2
√3 
Gdzie popełniam błąd?
| | √3 | | 3√3 | | (√3−3√3)a2+12a | |
Zapisuje: |
| a2+3a− |
| a2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −12*(√3+3√3) | |
Później liczę q= |
| =2√3 |
| | (√3−3√3)*(√3+3√3) | |
Gdzie robię błąd?


30 mar 22:12
Skipper:
| | a2√3 | | a√3 | | a2√3 | | 3√3a2 | |
Pc= |
| +3a(2− |
| )= |
| +6a− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
30 mar 22:27
Skipper: oj.... i ja z błędem:(
30 mar 22:27
Mila: A po co liczysz q?
30 mar 22:31
Skipper: nie pytają o pole a o krawędź ... więc chyba nie q a o xw
30 mar 22:35
Skipper: czyli a
w −
30 mar 22:35
Pt :): Dlaczego "6a"?
30 mar 22:36
Mila: Pc=−0,5a2√3+3a
aw=√3
30 mar 22:38
Eta:
| | a2√3 | | 3 | | 4−a√3 | | a2√3 | | 3a2√3 | |
Pc= |
| + |
| a* |
| = |
| +3a− |
| = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
30 mar 22:40
Pt :): Ale pytałem, w którym miejscu robię błąd...
30 mar 22:40
Pt :): Dziękuję <3
30 mar 22:41
Herju: Mi wyszło tak samo

też nie widzę błędu...
Eta:( w skład Pc wchodzą powierzchnie dwóch trójkątów...
30 mar 22:44
Pt :): To w którym ja właściwie momencie robię ten błąd?
30 mar 22:47
Herju: hi hi, pora spać

liczyłam graniastosłup, zwracam honor
30 mar 22:48
Pt :): To gdzie robię ten błąd?!
30 mar 22:51
30 mar 22:54
Eta:
Co?

jakich dwu ? ( chyba,że po wejściu do Unii

P
c= P
p+3*P
Δ
30 mar 22:54
Herju: [(√3−3√3)a2+12a]/4=[−2√3a2+12a]/4=−√3/2a2+3a
30 mar 22:56
Herju: przecież przeprosiłam ...
30 mar 22:56
Eta:
| a2√3 | | 3a2√3 | | 2a2√3 | | a2√3 | |
| − |
| = − |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
i otrzymujesz: ...........
30 mar 22:58
Pt :): a "q" ile będzie wynosić?
30 mar 23:01
Herju: a teraz już tylko ze wzoru na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli
:−b/2a=−3/[2*(−√3/2)]=3/
√3=
√3
a Eta i tak ma pomyłkę
30 mar 23:02
Pt :): | | −12 | |
Tylko np. jak już nie zapisze że q= |
| |
| | √3−3√3 | |
30 mar 23:03
Pt :): Jeszcze raz:
| | −12 | | −12 | |
Tylko np. jak już nie zapisze, że: q= |
| tylko q= |
| (i usunę |
| | −2√3 | | √3−3√3 | |
niewymierność wzorem na różnicę kwadratów (a
2−b
2=(a−b)(a+b)) to i tak chyba powinno mi się
zgadzać... czy nie?
30 mar 23:06
Herju: q, tzn pole powierzchni dla p=a=√3 można obliczyć np. podstawiając do wzoru:−√3/2a2+3a za a =
√3, ale w treści zadania tego nie wymagają.
30 mar 23:07
Herju: Więc największe pole będzie, gdy dlugosc krawedzi podstawy a=√3 i wyniesie wtedy: (3√3)/2
30 mar 23:09
Eta:
Chochlik

minus zaginął
30 mar 23:11
Pt :): Ok dziękuję wszystkim za pomoc
30 mar 23:43