matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROSZĘ O POMOC :<
OLLA:
Wyznacz WZÓR OGÓLNY an ciągu arytmetycznego , wiedząc że a1= −2 i a13= 2. Oblicz sumę dwudziestu wyrazów tego ciągu pomozcie,prosze
30 mar 22:05
krystek:
a
13
=a
1
+12r
1
−2+12r=2 ⇒12r=4 ⇒r=
i teraz S
20
=...
3
30 mar 22:59