stereometria
kolaaa: Objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 3000 √3 . Oblicz wysokość jeżeli jest
ona dwa razy większa od krawędzi podstawy.
30 mar 21:35
Herju: 20
30 mar 21:42
kolaaa: moglbyś podać jakies obliczenia?
30 mar 21:44
dero2005:
H= 2a
6a
3 = 6000
a
3 = 1000
a = 10
30 mar 22:37
kolaaa: dzięki wielkie, a mógłbys wyjasnic mi co sie stało z √3 ? bo nie bardzo wiem w jaki sposób on
zniknął z obliczeń, a wlasnie na obliczeniach się wyłożyłam ; /
30 mar 23:15
dero2005:
pierwsze równanie trzeba obusronnie podzielić przez √3
4 kwi 08:28