KTÓRY Z CIĄGÓW JEST CIĄGIEM GEOMETRYCZNYM? POMÓŻCIE :<
Ola: Który z ciągów jest geometryczny i dlaczego

A. an = 3n
2 ( 3n do kwadratu)
B. bn = n
−1 ( n do minus pierwszej potęgi)
C. cn = 5n + 3 (normalnie 5n +3)
D. dn= 3 * 5
n ( trzy razy pięć do potęgi n)
30 mar 21:34
Herju: Ostatni, bo
iloraz wyrazu następnego przez poprzedni jest stały dla każdego n naturalnego dodatniego:
wyraz następny dla dn= 3 * 5n wynosi 3*5(n+1)=3*5n*5=15*5n
teraz wyznaczamy iloraz: (15*5n)/(3*5n)=5
30 mar 21:40
myślący: 2 pierwsze są niczym trzeci jest arytmetyczny a czwarty jest geometryczny bo :
| | 3*5n+1 | | 3*5*5 | |
|
| = |
| = 5 = const  |
| | 3* 5n | | 3* 5n | |
30 mar 21:48
myślący: po pierwszym "równa się" , w liczniku miało być 3*5n*5
30 mar 21:49
Ola: czyli dn = 3 * 5do n
dn+1= 3*5 do (n+1) = 3* 5 do n + 5 = 15* 5 do n
dn+1 / dn = 15* 5 do n / 3 * 5 do n = 5 czyli 5 to q?
a co z przykładem c?
cn= 5n + 3
cn+1= 5(n +1) +3 = 5n + 5 + 3 = 5n + 8
cn+1/cn = 5n+8/ 5n+3= 5+8/3= 5 i 8/3 piec i osiem trzecich?
powiedzcie jak mozecie dlaczego ten np przyklad nie jest ciagiem geometrycznym?
30 mar 21:55