zad
anno: Oblicz pole ograniczone elipsa
36x2+y2=36
y=b/a√a2−x2 do tego wzoru
30 mar 21:23
anno: czyli y=√16−16x2
30 mar 21:23
anno: a=+/−1
b=4?
30 mar 21:25
anno: no −1 odrzucam
30 mar 21:28
Krzysiek: −1≤x≤1
y2 =36−36x2
czyli: y=+/− √36−36x2 =+/− 6√1−x2
30 mar 21:33
anno: no to a=1 −1 i b=− + 6
30 mar 21:47
anno: czyli pole
1
4*6∫√12−x2
0
30 mar 21:50
anno: | | 1 | | x2 | |
czyli 24[ |
| arcsinx+ |
| √1−x2] |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 21:51
anno: 12?
30 mar 21:58
anno: Nie moge takiego wzoru na stozka znalezc jak mam na elipse znasz go moze?i na inne bryły?
30 mar 22:01
Krzysiek: | | π | |
czyli ta całka jest równa: 12* |
| |
| | 2 | |
30 mar 22:03
anno: a fakt
30 mar 22:06
anno: na hiperbole bedzie ten sam wzor tylko a2+x2?
30 mar 22:08
Krzysiek: ale jakie wzory... przecież zwyczajnie wyliczasz sobie y... tak jak ja to zrobiłem
30 mar 22:11
anno: ale jak liczysz calke musisz miec a i b
30 mar 22:17
Krzysiek: no tak, tylko, że do znajomości a,b wystarczy wiedzieć jak wygląda elipsa a nie uczyć się
wzorów...
zakres dla x wyliczamy podstawiając y=0
czyli w tym przypadku mamy: 36x2 =36
czyli x=−1 lub x=1
30 mar 22:20
anno: a stozek polstrefa?
30 mar 22:24
Krzysiek: granice całkowania to przecież zależy jaki przykład i na co rzutujemy...
30 mar 22:26
anno: Oblicz całke z definicji∫ e−xsin(e−x)dx
od∞do0
30 mar 22:32
anno: podstawienie ?na czesci?
30 mar 22:47
Krzysiek: to jednak z definicji czy nie? jak nie to podstawienie: t=e−x
30 mar 22:50
anno: pisze ze z definicji sorry
30 mar 23:01