gggg
roksi: Wiedząc, że α i β są kątami ostrymi oraz sin α=2/3 i cos β=1/6, oblicz dokładną wartość
wyrażenia tg α tg β + cos α sin β.
prosze całe równanie
30 mar 21:13
ewa:
| | sinα | | 2 | | 3 | | 2 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | 3 | | √5 | | √5 | |
wystarczy podstawić do wzoru
30 mar 21:31
ewa: | | 41√7 | |
Jesli się nie pomyliłam wychodzi |
| |
| | 18 | |
30 mar 21:33
Herju: Skoro sin α=2/3, to z jedynki trygonometrycznej:
(2/3)
2+cos
2α=1⇒4/9+cos
2α=1⇒cos
2α=5/9⇒cosα=
√5/3, zatem
tgα=sinα/cosα=(2/3)/(
√5/3)=(2/3)(3/
√5)=2/
√5=2
√5/5
Podobnie dla β

1/6)
2+sin
2β=1⇒sin
2β=35/36⇒sinβ=
√35/6, więc tgβ=(
√35/6)/(1/6)=
√35
Podstawiamy: tg α tg β + cos α sin β=[2
√5/5][
√35]+[
√5/3][
√35/6]=[41
√7]/18
... chyba

strasznie się mienią te znaczki
30 mar 21:35
Kacper: sinα=2/3 potrzebujemy cosα
sin2α + cos2α = 1
po obliczeniu cosα = √5/3
cosβ =1/ 6 potrzebujemy sinβ
sin2α + cos2α = 1
po obliczeniu sinβ =√35/6
teraz wystarczy podstawić
tg α tg β + cos α sin β. =sinα/cosα * sinβ/cosβ + cosαsinβ
Wychodzi prawdopodobnie 330√7/54 o ile się nie potknąłem
30 mar 21:37
nieokiełznany:
| | 2 | | 5 | | √5 | |
sinα = |
| ⇒ cosα = √1 − sin2α = √ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | √35 | |
cosβ = |
| ⇒ sinβ = √1 − cos2β = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | sin α | | sinβ | |
tgα tgβ + cosα sinβ = |
| * |
| + cosα sinβ |
| | cosα | | cosβ | |
30 mar 21:38
Kacper: Chyba się poknąłem
30 mar 21:38