Jak narysować wykres
Marek: f(x)= |x|x−1
30 mar 20:41
Soldier: na pewno wiem ze przesuwasz wykres o jedną jednostkę w prawo, ale więcej nie wiem
30 mar 20:44
Marek: a czy ktos może wytłumaczyć krok po kroku?
30 mar 22:38
Eta:
założenie: x≠ 1
teraz rozpatrz przedziałami :
1/ dla x € <0,
∞) |{1}
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = 1− |
| −−−− narysuj tę część hiperboli |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
w tym przedziale
2/ dla x€ ( −
∞, 0)
| | −x | | −(x−1) −1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = −1− |
| −−−− narysuj tę część hiperboli |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
w tym przedziale
P.S. Szkoda, bo się orysowałam i nie dałam rady wysłać
30 mar 22:46
krystek: D=R/{1}
dla x≥0 masz
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
dla x<0Masz
| | −x | |
f(x)= |
| =... idalej przekształc. |
| | x−1 | |
30 mar 22:49
Eta:
| | 1 | |
Sorry w 1/ chochlik  f(x)= 1 + |
| |
| | x−1 | |
30 mar 22:51
Eta:
Witaj
krystek
30 mar 22:52
krystek: Witaj
Eta
30 mar 22:56
Marek: dzięki mam nadzieję, że sobie poradzę
30 mar 23:17
bart: | | x | | x−1+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Ktoś by mi wytłumaczył? Bo nie rozumiem w jaki sposób zostało to przekształcone w:
31 mar 11:47
bart: hej to ważne.. Przydałoby mi się to

W jaki sposób to przekształciliście
31 mar 11:57
Marek: A, czy jeszcze ten wykres może ktos mi krok po kroku wytłumaczyć?
y=x|x−1|
1 kwi 15:07