.
DSGN.: Wspólne styczne dwóch okręgów stycznych zewnętrznie przecinają się pod
kątem 600 .Wyznacz stosunek długości promieni tych okręgów.
30 mar 19:28
30 mar 19:48
Herju: 1:3
30 mar 19:51
DSGN.: a z czego to liczyliscie?
30 mar 20:05
Herju: po narysowaniu kąta, wyznacz jego dwusieczną (dzieli kąt na dwa równe), z obu okręgów poprowadź
promienie pod kątem prostym do jednego z ramion kąta, utworzysz dwa trójkąty prostokątne o
kącie ostrym 30 stopni
odległość od środka mniejszego okręgu do wierzchołka kąta ozn. x, wtedy odległość środka
drugiego okręgu do wierzchołka kąta ma długość x+r+R, z sinusa w małym trójkącie x=2r, a z
sinusa w dużym trójkącie i po podstawieniu za x=2r, mamy R=3r.
30 mar 20:27
DSGN.: dzięki!
30 mar 20:37
Eta:
30 mar 20:44