dd
chomiczek: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku C jest ostry, a bok AC jest dwa razy dłuższy od boku BC.
Punkt D jest środkiem boku Ac, a punkt E wybrano tak, że B jest środkiem odcinka DE. Wykaż że
AB=CE.
30 mar 19:23
myszka: Wiem,że tam dwa trójkąty są równe ale nie mam pojęcia dlaczego. Z rysunku wynika, że dwa boki
są równe,ale dlaczego trzeci
30 mar 19:34
:D: ktooś wie

?
30 mar 19:42
Herju: |BD|=|BE|
|BC|=|AD|
i kąty ADB oraz CBE są równe, stąd na mocy cechy BKB trójkąty ABD i EBC są przystające, stąd
ich trzecie boki tj. AB i CE są równe.
30 mar 19:46
myszka: a skąd wiesz że te kąty są równe? Przecież nie ma tam prostych równoległych
30 mar 19:48
Herju: trójkąt BCD jest równoramienny, więc kąty przy podstawie są równe, a dalej to już z katów
wierzchołkowych
30 mar 19:53
Herju: bądź z przyległych
30 mar 19:54
mariaz: no chyba nie bardzo
załóżmy że kąt CBD ma 75 stopni (przykładowa dana)
To zgodnie z tym, że trójkąt jest równoramienny to kąt CDB też ma 75 stopni

Zgadzam się

Ale wtedy kąt ADB ma (z przyległych) 180 − 75 = 110 .
A więc chyba 110 ≠ 75, mam rację?
30 mar 19:55
Herju: 105

nie zrozumieliśmy się

skąd porównanie 105 i 75?
tylko kąty przy podstawie są na pewno równe w trójkącie równoramiennym
30 mar 20:03
mariaz: a podstawą jest odcinek DB dla trójkąta DBC
30 mar 20:04
chomiczek: Masz może gadu gadu ? Może przeszlibyśmy ? Łatwiej bedzie
30 mar 20:05
Herju: tak

kąt ADB jest równy kątowi CBE, ponieważ kąty do nich przystające, odpowiednio, CDB i CBD są
równe ( jako kąty przy podstawie w trójkącie równoramiennym)
30 mar 20:14
chomiczek: chyba mamy inne rysunki
nadal się nie zgadza
30 mar 20:23
chomiczek:
30 mar 20:23
Herju: rys. nie mogę przesłać:(
30 mar 20:30
chomiczek: Hmm...masz gg? Też mi nie wchodzi:(
30 mar 20:33
Herju: przez gg też nie prześlę rys
30 mar 20:47