Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań: k{y=x^2-6|x|+4 & x^2+y^2-6|x|=
eewika: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
| ⎧ | y=x2−6|x|+4 | |
| ⎩ | x2+y2−6|x|=16 |
|
help!
30 mar 19:22
ewa: Zauważ, że dla x i −x oba równania wyglądają tak samo (symetria ze względu na x).
wystarczy zatem narysowac dla x>0 i odbić symetrycznie wzg osi Y:
Dla x≥0
1) y=x2−6x+4=(x−3)2−5 (część paraboli o wierzchołku w punkcie (3,−5))
Parabolę tą dostaniesz przesuwając wykres y=x2 o 3 w prawo i 5 w dół. Bierzesz tylko tą część
dla x≥0)
2) x2+y2−6x=16
(x−3)2+y2=25 okrąg o środku (3,0) i promieniu 5 ( bierzesz tylko tą część, gdzie x≥0
Patrzysz gdzie się przetną okrąg i parabola ( ich częsci)
Drugie rozwiązanie dostaniesz przez symetryczne odbicie wzgl. osi y
30 mar 23:53
ewa: Z rysunku wyszło mi 5 rozwiązań: (−6,4), (6,4), (0, 4), (3,−5), (−3,−5)
31 mar 00:18
ewa: algebraicznie :
z pierwszego równania mamy:
x2−6|x|=y−4 i wstawiamy do drugiego:
y2+y−4=16 ⇒ y2+y−20=0
Δ=81
y=−5 lub y=4
a)Obliczam x dla y=−5:
x2−6|x|=−9
|x|=t mamy t2−6t+9=0 (bierzemy nieujemne rozwiązania)
(t−3)2−0 ⇒t=3 ⇒|x|=3 ⇒ x=3 lub x=−3
Mamy zatem 2 rozwiązania: (3,−5) (−3,−5)
b) obliczam x dla y=4:
x2−6|x|=0
t=|x| t2−6t=0 ⇒t(t−6)=0 ⇒ |x|=0 lub |x|=6 ⇔ x=0 lub x=6 lub x=−6
Mamy kolejne trzy rozwiązania: (0,4), (6,4), (−6,4)
31 mar 00:35
ewa: Mam rysunek ale nie wiem jak go mogę tutaj załączyć
31 mar 00:36