Wielomiany
Dlaczemu nie?: Potrzebna pomoc 
Proszę o zrobienie tych kilku zadań i jakieś komentarze do nich, żebym miał się na czym
wzorować przy reszcie podpunktów.
1. Wykaż, że podana liczba p jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W, jeśli:
| | √2 | |
W(x)=4x4−2√2x3−6x2+5√2x−2 gdzie p= |
| |
| | 2 | |
2. Dla jakich wartości parametrów k i m liczba p jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W,
jeśli
W(x)=−x
4+2x
3−3x
2+kx−m gdzie p=2
w tym zadaniu próbowałem podzielić W(x) przez (x−2) Hornerem. Wyszło mi
−x
4+12x
3−40x
2+16x+k−16−2k i zwątpiłem. Musi być jakiś łatwiejszy sposób niż dzielenie 2
razy Hornerem i rozwiązywanie układu równań...
3. Dla jakich wartości parametru k,l,m liczba p jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W,
jeśli:
c) W(x)=−(2k+l)x
4+(m−2)x
3+(k+m)x
2+x−3l gdzie p=0,5
4. Wykaż, że dla dowolnych wartości liczb rzeczywistych a,b,c pierwiastkami wielomianu
W(x)=x
3+(a+b+c)x
2+(ab+ac+bc−a+b−1)x +abc−ac+bc−c są liczby −a−1; 1−b i −c
30 mar 18:48
Dlaczemu nie?: pomoże ktoś?
30 mar 18:57
Dlaczemu nie?: wiem, że to sporo roboty, ale może jednak ktoś się skusi?
30 mar 19:06
Przewiduje pokój: 1. Itteruj schemat Hornera
30 mar 19:07
Dlaczemu nie?: a w 2 ?
30 mar 19:14
Dlaczemu nie?: tak wgl co to jest iteracja od tego zacznijmy, bo to coś związanego z funkcją, ale co dokładnie
to nie wiem?
30 mar 19:17
Przewiduje pokój: (x−2)2 = x2 − 4x + 4 .
Podziel przez to i z głowy.
30 mar 19:18
Przewiduje pokój: itteracja − powtarzanie
powtarzasz 3 razy schemat Hornera.
30 mar 19:18
Przewiduje pokój: Zad1.
| | √2 | |
przypuszczamy że : |
| jest pierwiastkiem potrójnym wielomianu 4x4 − 2√2x3 − 6x2 + |
| | 2 | |
5
√2x − 2
sprawdźmy najpierw czy jest podwójnym. tzn czy wielomian dzieli się przez (2x −
√2)
2 = 4x
2
− 4
√2x + 2
4x
4 − 2
√2x
3 − 6x
2 + 5
√2x − 2 = 4x
4 − 4
√2x
3 + 2x
2 + 2
√2x
3 − 4x
2 +
√2x −4x
2 +
| | √2 | |
4√2x − 2 = x2(4x2 − 4√2x + 2) + |
| x(4x2 − 4√2x + 2) − 1(4x2 −4√2x + 2) = |
| | 2 | |
| | √2 | |
(4x2 − 4√2x + 2)(x2 + |
| x − 1) |
| | 2 | |
teraz wystarczy wykazać że :
| | √2 | | √2 | |
x2 + |
| x − 1 ma pierwiastek x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1 = −
√2
c.n.u.
Hornerem można też a;e chyba jest to troszkę trudniejsze
30 mar 19:48
Przewiduje pokój: rób drugie
30 mar 19:49
Dlaczemu nie?: sorki lekką "zawiechę" złapałem... dzieląc przez x
2 − 4x + 4 wyszło mi
(x
2−4x+4)(−x
2−6x−17)+44x+kx−m−68 i co z tym teraz? jez też taka możliwość, że gdzieś mam
błąd w obliczeniach
30 mar 20:58
Dlaczemu nie?: tam powinno być "jest"
30 mar 20:59
Przewiduje pokój: jeśli się nie pomyliłeś to teraz to powinno sie podzielić bez reszty.
więc 44x + kx − m − 68 = 0
czyli k = −44 oraz m = −68
zaraz sprawdze .
30 mar 21:00
Przewiduje pokój: (x2 − 4x + 4)(−x2 + cx + d) = −x4 + x3c + x2d + 4x3 − 4cx2 − 4xd − 4x2 + 4cx + 4d =
−x4 + (c+4)x3 + (d − 4c − 4)x2 +(4c − 4d)x + 4d
teraz porównujemy :
c+4 = 2
c = −2
d− 4c − 4 = −3
d = 1 − 8 = −7
c = −2
d = −7
teraz wystarczy juz tylko obliczyć współczynniki przy x oraz przy wyrazie wolnym :
4c − 4d = k = −8 + 28 = 20
4d = −28 = −m
m = 28
30 mar 21:09
Dlaczemu nie?: aa już mi coś świta.. dawno się tego nie robiło i z głowy wyleciało. To te czwarte będzie
bardzo podobne jak mniemam? Na wszelki wypadek jakbyś mógł to rozwiąż te 4, bo mam zamiar
jutro z rana do nich wrócić, a znając życie to nikogo nie będzie na forum. Każdy będzie
smacznie spal

podwójne dzięki za pomoc
30 mar 21:21
Przewiduje pokój: akurat 4 jest identyczne. Wystarczy wymnożyć
30 mar 21:25
Dlaczemu nie?: mam pytanie

jak jest takie coś x
3 +(k+1)x
2−mx+12 gdzie p=−1 (odnośnie zad 2)
to będzie (x
2+2x+1)(cx+d) ?
31 mar 07:37
Dlaczemu nie?: Co do 4 banalne. Wstyd było się pytać...
31 mar 08:52
Przewiduje pokój: c masz od razu
31 mar 15:02