Wyznacz m i n wiedząc, że pierwiastki równania x^2+mx+n=0 powiększone o 1 spełni
aqlec: Wyznacz m i n wiedząc, że pierwiastki równania x2+mx+n=0 powiększone o 1 spełniają równanie
x2−mx+mn=0.
Z góry dziękuję!
30 mar 18:34
aqlec:
30 mar 18:45
ZKS:
x1 + x2 = −m
x1 + x2 + 2 = m
x1x2 = n
x1x2 + x1 + x2 + 1 = mn
−m = m − 2 ⇒ m = 1
n − m + 1 = mn
n = n równanie tożsamościowe
Więc m = 1 oraz n ∊ R−
30 mar 19:01
aqlec: a skad sie wzial ten zapis x1x2 + x1 + x2 + 1 = mn ?
30 mar 19:06
ZKS:
(x1 + 1)(x2 + 1)
30 mar 19:06
ZKS:
I oczywiście wzory Viete'a.
30 mar 19:06
aqlec: juz wiem, dziękuje
30 mar 19:09
ZKS:
Jeszcze do n trzeba dodać 0 bo spełnia warunki.
30 mar 19:14
30 mar 19:18
ZKS:
30 mar 19:21