matura 2011 ciągi
Ola : O ciągu (x
n) dla n≥1 wiadomo, że:
a) ciąg (a
n) określony wzorem a
n=3
xn dla n≥1 jest geometryczny o ilorazie q=27.
b)x
1+x
2+...+x
10=145.
Oblicz x
1
Moje pytanie: może ktoś mi powiedzieć, czym jest n w 3
xn? To jest razy x czy coś? Z tym mam
problem i dlatego nie wiem, jak się za zadanie wziąć. Tylko o tyle narazie proszę, nie o
rozwiązanie (rozwiązanie może potem, jak mi wynik źle wyjdzie

)
30 mar 18:09
Herju: Skoro (xn) jest ciągiem, to n jest liczbą naturalną dodatnią.
30 mar 18:15
Ola : no ok, ale co konkretnie oznacza w 3xn? Możesz mi podać przykład obliczenia wg tego wzoru
a1 i a2 dla dowolnego x(np x=2)?
30 mar 18:19
Ola : może mi ktoś wytłumaczyć?
30 mar 19:08
ZKS:
xn to przecież jest ciąg musisz go obliczyć właśnie.
30 mar 19:14
Ola : Ale nie rozumiem, jak rozumiem(masło maślane

) 3
xn. To jest trzy do potęgi x razy n? Jak
mam rozumieć to n?
30 mar 19:25
30 mar 21:19