pomocy
Mateusz: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=−x2 przesunieto o 2 jednostki w prawo i o 1 jednostke w gore .
zapisz w postaci ogolnej wzor funkcji g, ktorej wykres w ten sposob otrzymano
30 mar 17:58
Saizou : g(x)=−(x−2)2+1 w postaci kanonicznej
g(x)=x2−4x+5 w postaci ogólnej
30 mar 17:59
Mateusz: o moglbys mi to rozpisac?

prosze.
30 mar 18:01
Saizou : a co tu rozpisywać, ale jak chcesz
y=−x2 funkcja podstawowa
y=−(x−2)2 funkcja po przesunięciu o 2 jednostki w prawo
y=−(x−2)2+1 funkcja po przesunięciu o 2 jednostki w prawo i o jedną w górę
g(x)=−(x2−4x+4)+1
g(x)=−x2+4x−4+1
g(x)=−x2+4x−3 i zrobiłem małą poprawkę bo zapomniałem o minusie przed nawiasem
30 mar 18:06
Mateusz: Dziekuje
30 mar 18:08