.
DSGN.: wykaż ze 1 nie jest wyrazem ciagu an
| | π(n3−n) | |
an=sin |
| czy wystarczy podstawic pod n 1 i napisać wniosek |
| | 2 | |
30 mar 17:55
Przewiduje pokój: musisz wykazać ze nie istnieje takie n że
an = 1
30 mar 17:58
DSGN.: zatem
| | (n3−n) | |
an=sinU{π]{2} * |
| sin90=1 |
| | 2 | |
i teraz tylko proste równanko
| | (n3−n) | |
|
| =1 ? |
| | 2 | |
30 mar 18:06
DSGN.: żle an =n3−n
30 mar 18:07
Przewiduje pokój: żeby to takie proste było

Pamiętaj o okresowości
30 mar 18:07
DSGN.: jaką formę ma teraz przyjąc ten zapis

wynik równiania + okresowość bo ja juz nie wiem
30 mar 18:16
Przewiduje pokój: a
n = 1
n
3 − n = 1
n
3 − n = 5
n
3 − n = 9
zauważasz że możesz to zapisać następująco
n
3 − n = 4k + 1 gdzie k = 1 , 2 , ...
teraz wystarczy wykazać że jest to sprzeczne dla n ∊ N
30 mar 18:18
DSGN.: czemu mamy 4k+1?
30 mar 18:23
Przewiduje pokój: po pierwsze :
dla k = 0,1,2,...
zgubiłem to 0.
wzór 4k+1 trzeba już sobie samemu wymyślić.
mogłeś zauważyć że liczby : 1,5,9 ... tworzą ciąg arytmetyczny i wyznaczyć wzór ciągu dla tych
liczb.. Też by było dobrze.
30 mar 18:26
DSGN.: ok dzięki
30 mar 18:36