Sprawdzie prosze.
POMOCY ;/: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−x+4x−3. Podaj jej postac iloczynowa i kanoniczna
. delta =2
x1=3
x2=1
y=(x−3)(x−1)
p=2
q=0,5
dobrze?
30 mar 17:53
Mateusz: prosze tylko o sprawdzenie
30 mar 18:02
Ajtek: Jeszcze postać kanoniczna

.
30 mar 18:02
Mateusz: ale narazie jest dobrze wyliczone ? p i q dobrze tez?
30 mar 18:04
Ajtek: Prawie dobrze, w postaci iloczynowej zjadłeś minus, ponieważ a=−1
Reszta wygląda ok.
30 mar 18:05
Herju: y=a(x−x1)(x−x2)
y=−(x−1)(x−3) − p. iloczynowa
y=a(x−p)2+q
y=−(x−2)2+1 − p. kanoniczna
30 mar 18:06
Mateusz: hmm a jak mam sie zabrac za kanoniczna ?g(x)=−(x−2)2+1? pod ten wzor chyba tak ? bo nie umiem
tego zrobic
30 mar 18:06
Ajtek: a skąd się wzięło +1 w kanonicznej?
30 mar 18:07
Herju: q=−Δ/4a=−4/4*(−1)=−4/−4=1
30 mar 18:08
Ajtek: A fakt, ja podstawłem
√Δ, sorry

.
30 mar 18:09