Szereg
Żeli papą: Mógłby ktoś rozwiązać? Próbowałem ale nie wychodzi. Mam polecenie:
Z kryterium D'Alamberta lub Cauchy'ego zbadać zbieżność szeregów:
| | (n!)2 | |
b) ∑ |
| próbowałem D'Alambertem ale po kilku przekształceniach wychodzę na |
| | 2n2 | |
| | ∞ | |
|
| a za bardzo chyba tam nie ma jak użyć de l'Hospitala lub Cauchy'ego |
| | ∞ | |
| | 1 | |
c) ∑(1 − |
| )n2 próbowałem Cauchym ale otrzymałem 1 i wydaje mi się że nie ma jak |
| | n2 | |
tego zrobić D'Alambertem.
Proszę o pomoc.
30 mar 17:39
Krzysiek: b) jak jest silnia to tylko z kryterium d'Alemberta
pokaż swoje obliczenia
c) sprawdziłeś warunek konieczny?
30 mar 17:42
Żeli papą: | | an+1 | |
b)omine pierwszy zapis lim |
| |
| | an | |
| | ((n+1)!)2 | | 2n2 | | (n+1)2 | |
lim( |
| * |
| ) = lim |
| i tu |
| | 2(n+1)2 | | (n!)2 | | 22n+1 | |
| | ∞ | |
wychodzi |
| jakbym dalej nie kombinowal czyli np de l'Hospital to i tak nie moge zrobic |
| | ∞ | |
c) Przyjąłem że skoro zadanie jest aby sprawdzić to D'Alambertem lub Cauchym to mam nie
stosować innych metod.
30 mar 17:57
Żeli papą: ok chyba jest b) po prostu musiałem kilka razy tym de l'Hospitalem
30 mar 18:03
Krzysiek: b) tu można od razu napisać, że ta granica zmierza do 0 ponieważ funkcja wykładnicza szybciej
zmierza do
∞ niż funkcja kwadratowa. Aby takie coś udowodnić korzysta się z tw. podobne do
| | an+1 | |
kryterium d'Alemberta tzn liczy się: |
| i gdy granica jest mniejsza od 1 to an |
| | an | |
→0
c) Tylko, że to jest warunek konieczny do zbieżności szeregu więc to się pierwsze sprawdza...
30 mar 18:08
Krzysiek: b) an =0 (a nie zmierza)
z de l'hospitala to nie do końca jest poprawna metoda bo tu mamy do czynienia z ciągami a nie z
granicami funkcji
30 mar 18:09
Alkain: Krzysiek na kolokwium miałem też przykład z silnią i bez problemu można to policzyć z kryterium
Cauchy'ego.
| | (n!)2 | |
więc mamy do policzenia granice z n√ |
| |
| | 2n2 | |
| | n | |
Zastosujemy tu wzór Stirlinga który mówi nam, że n!≈( |
| )n√2πn |
| | e | |
Podstawiamy i liczymy (pozbędę się na chwilę pierwiastka aby łatwiej to policzyć
| | n | |
Wyłączam |
| przed pierwiastek |
| | e | |
można to zapisać w takiej postaci
I teraz tak
n√2πn dąży do 1
n√2n2 również do 1
a granica tego to
∞
| | (n!)2 | |
Więc limn−>∞ n√ |
| >1 |
| | 2n2 | |
Czyli na mocy prawa Cauchego szereg jest rozbieżny.
Niech ktoś sprawdzi
30 mar 18:16
Alkain: Zjadłem pierwiastek kwadratowy przy 2πn, ale to i tak nic nie zmieni
30 mar 18:19
Krzysiek: Alkain ale bez tego wzoru (który trzeba pamiętać) nic nie zrobisz z Cauchy'ego ... po 2 czy z
d'ALemberta nie wyszedł, że jest zbieżny?;>
30 mar 18:19
Żeli papą: Dzięki za pomoc. Z moich obliczeń wychodzi że jest zbieżny.
30 mar 18:24
Alkain: Zaraz sprawdzę, ale chyba z d'Alemberta też wyjdzie rozbieżny
30 mar 18:24
Alkain: No to teraz muszę pomyśleć gdzie może być

jeśli naprawdę jest zbieżny.
30 mar 18:27
Alkain: Kryterium d'Alamberta
| ((n+1)!)2 | | 2n2 | | (n!(n+1))2 | | 2n2 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2(n+1)2 | | (n!)2 | | 2(n2+2n+1) | | (n!)2 | |
| n!2 (n+1)2 | | 2n2 | | (n2+2n+1)2n2 | |
| * |
| = |
| = |
| 2(n2+2n+1) | | (n!)2 | | 2n2+4n+2 | |
Kurde z d'Alamberta też wyjdzie rozbieżny Żeli papą jak ty to policzyłeś, możesz dać obliczenia
?
30 mar 18:44
Krzysiek: ale tam w mianowniku jest: 2n2 a nie 2n2
30 mar 18:45
Alkain: aha...

to tak kiepsko widać, że nie zauważyłem no cóż może komuś się przydadzą
te obliczenia
30 mar 18:49