równanie trygonometryczne
ADm: rozwiąż równanie 4sin2x − (2√2 − 2)sinx − √2 = 0 dla x należy <−2π; 2π>
w sumie to zależy mi tylko na tym aby wyliczyć sinx i przedstawić obliczenia krok po kroku, bo
moja odpowiedź nie zgadza się z książką i nie mogę znaleźć błędu który popełniam.
30 mar 17:29
DSGN.: podstaw za sinx zmienna t gdzie t ∊<−1,1> i masz proste równanie kwadratowe
30 mar 17:31
ADm: to wiem. Robię błąd w równaniu nie wiem w którym miejscu. błąd obliczeniowy mam i wciąż nie
wiem gdzie. tylko o to mi chodzi
30 mar 17:32
Przewiduje pokój: wiec napisz swoje obliczenia
30 mar 17:33
ADm: chwilę potrwa
30 mar 17:33
ADm: Δ= (2−2√2)2 − 4*4*(−√2)
Δ= 4− 8√2 +8 + 16√2
Δ= 12+ 8√2
√Δ = √12+8√2
x1= (2√2 − 2 − √12+8√2) / 8
x2= (2√2 − 2 + √12+8√2) / 8
Można to jeszcze przekształcić?
30 mar 17:37
Przewiduje pokój: 12 + 8√2 = (2√2 + 2)2
√(2√2 + 2)2 = |2√2 + 2| = 2√2 + 2
30 mar 17:40
ADm: no ok, to dzięki
30 mar 17:42