Dana jest funkcja: f(x)=|(x-p)^2+2p| Dla jakich wartości parametru p równanie f(
aqlec: Dana jest funkcja: f(x)=|(x−p)
2+2p|
Dla jakich wartości parametru p równanie f(x)=6 ma dokładnie trzy pierwiastki?
30 mar 17:18
aqlec: ?
30 mar 17:35
Ted: a może mieć? −
30 mar 17:47
aqlec: ale co?
30 mar 17:50
MQ: Nie udaje mi się na moim kmp rysowanie, więc tylko wyjaśnienie:
Jak masz ax2+bx+c takie, że parabola zanurza się wybrzuszeniem pod OX, to po wzięciu | | masz
figurę coś na kształt litery W.
Rozwiązanie będzie miało trzy pierwiastki, gdy wirzchołek środkowy W będzie równy 6, czyli
wierzchołek paraboli przed odbiciem będzie miał wartość −6
Rozpisz więc to co masz pod | | na postać kanoniczną i wyznacz współrzędne wierzchołka.
Współrzędna y tego wierzchołka ma mieć wartość −6
30 mar 17:54
Ted:
to i tak będą tylko dwa
30 mar 17:56
MQ: Jak dwa? 1: y=6 przecina lewe ramię, 2: y=6 styka się z wierzchołkiem części odbitej, 3: y=6
przecina prawe ramię
30 mar 17:59
Ted:
to narysuj dowolną parabolę ... odbijaj ją jak chcesz ... i znajdź trzy przecięcia
30 mar 18:05
Ted:
to narysuj dowolną parabolę ... odbijaj ją jak chcesz ... i znajdź trzy przecięcia
30 mar 18:05
MQ: Przecież napisałem, że odbijamy tylko to, co jest pod osią OX
Gdyby mi nie szwankowało rysowanie na kmp, przy którym siedzę, to bym ci to narysował!
30 mar 18:07
aqlec: okey, mam, są trzy

Dzięki!
30 mar 18:09
Ted:
i żadnego dodatkowego pierwiastka nie będzie
Będą tylko te same dwa ... reszta pójdzie nad oś
30 mar 18:18
30 mar 18:21
Ted:
zawsze sądziłem, że pierwiastek równania to miejsce zerowe
Dla mnie podany w linku przykład to układ dwóch równań i ich punkty wspólne jako rozwiązanie
30 mar 18:51
ZKS:
Ted a jak przeniesiesz tą 6 na lewą stronę to będziesz miał swoje miejsca zerowe.
30 mar 19:07