matematykaszkolna.pl
Dana jest funkcja: f(x)=|(x-p)^2+2p| Dla jakich wartości parametru p równanie f( aqlec: Dana jest funkcja: f(x)=|(x−p)2+2p| Dla jakich wartości parametru p równanie f(x)=6 ma dokładnie trzy pierwiastki? emotka
30 mar 17:18
aqlec: ?
30 mar 17:35
Ted: a może mieć? −emotka
30 mar 17:47
aqlec: ale co?
30 mar 17:50
MQ: Nie udaje mi się na moim kmp rysowanie, więc tylko wyjaśnienie: Jak masz ax2+bx+c takie, że parabola zanurza się wybrzuszeniem pod OX, to po wzięciu | | masz figurę coś na kształt litery W. Rozwiązanie będzie miało trzy pierwiastki, gdy wirzchołek środkowy W będzie równy 6, czyli wierzchołek paraboli przed odbiciem będzie miał wartość −6 Rozpisz więc to co masz pod | | na postać kanoniczną i wyznacz współrzędne wierzchołka. Współrzędna y tego wierzchołka ma mieć wartość −6
30 mar 17:54
Ted: to i tak będą tylko dwa
30 mar 17:56
MQ: Jak dwa? 1: y=6 przecina lewe ramię, 2: y=6 styka się z wierzchołkiem części odbitej, 3: y=6 przecina prawe ramię
30 mar 17:59
Ted: to narysuj dowolną parabolę ... odbijaj ją jak chcesz ... i znajdź trzy przecięcia
30 mar 18:05
Ted: to narysuj dowolną parabolę ... odbijaj ją jak chcesz ... i znajdź trzy przecięcia
30 mar 18:05
MQ: Przecież napisałem, że odbijamy tylko to, co jest pod osią OX Gdyby mi nie szwankowało rysowanie na kmp, przy którym siedzę, to bym ci to narysował!
30 mar 18:07
aqlec: okey, mam, są trzy emotka Dzięki!
30 mar 18:09
Ted: i żadnego dodatkowego pierwiastka nie będzie Będą tylko te same dwa ... reszta pójdzie nad oś
30 mar 18:18
Krzysiek: proszę Ted: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7By%3D%7Cx%5E2+-6%7C+%2C+y%3D6%7D pierwiastki w tym zadaniu nie znaczą punkty przecięcia się z osią OX tylko z y=6 ...
30 mar 18:21
Ted: zawsze sądziłem, że pierwiastek równania to miejsce zerowe Dla mnie podany w linku przykład to układ dwóch równań i ich punkty wspólne jako rozwiązanie
30 mar 18:51
ZKS: Ted a jak przeniesiesz tą 6 na lewą stronę to będziesz miał swoje miejsca zerowe.
30 mar 19:07