.
student: proton porusza się wzdłuż osi x zgodnie z równaniem x=50t+10t2, x wyrażono w metrach a t w
sek. oblicz śred prędk. protonu w czesie 3s jego ruchu = i tu podstawiłem za t =3si mi wyszło
80m/s OK i oblicz prędk. chwilową prot w chwil t=3s ? i tu mam problem
30 mar 17:01
MQ: Pochodna x po t, to bedzie wzór na prędkość chwilową
30 mar 17:06
student: nasuwa mi się V chwil. = 50 * 20t czyli 50*20*3 ?
30 mar 17:09
MQ: Raczej 50 + 20t
30 mar 17:10
student: jasne 50+20t − i tak to będzie jeżeli mógłbyś to wyjaśnić jak dziecku po kolei 50 .... itd
dlaczego tak a nie inaczej byłbym wdzieczny
30 mar 17:19
MQ: Znasz pojęcie pochodnej?
30 mar 17:24
student: miałem kiedyś
30 mar 17:25
MQ: | | dx | |
No, prędkość chwilowa, to |
| |
| | dt | |
30 mar 17:26
MQ: Ups, nacisnąłem za szybko!
Czyli to jest pochodna x po czasie t, czyli pierwsza pochodna funkcji:
f(t)=50t+10t2
a ta pochodna tyle wynosi: 50+10*2t=50+20t, bo pochodna z t wynosi 1 a pochodna z t2 wynosi 2t
30 mar 17:29
student: no właśnie i tu nie mogę tego do końca zrozumieć V chwil. ze wzoru to pochodna drogi / pochodna
czasu i ...........
30 mar 17:31
MQ: Nie (pochodna drogi)/(pochodna czasu)
lecz (różniczka drogi)/(różniczka czasu)
czyli:
| Δx | | dx | |
| dla Δt→0, co zapisujemy sposobe Leibniza, jako |
|
|
| Δt | | dt | |
a to jest pochodna drogi po czasie
Dzielisz różniczki −− nie pochodne!
30 mar 17:36
student: OKI WIELKIE DZIEKI
30 mar 17:36
ejendi:
x=50t+10t2
x(3)= 50*3+10*32=240
vśr=x(3)−x(0)/3= (240−0)/3=80 m/s
x'=v=50+20t
v(3)= 50+50*3=200 m/s
30 mar 17:58
MQ: v(3)=50+20*3=110m/s
30 mar 18:01
student: A DLACZEGO ejendi: PODSTAWIŁEŚ 50 ZA 20
30 mar 18:04
student: MQ z ciekawości liczę V chwil dla drugiej sek i też mi wychodzi 110 m/s a to nie może być
prawdą ! wykres dla tego ruchu" nie będzie na pewno liniowy.
30 mar 18:09
MQ: 50+20*2=90 a nie 110
30 mar 18:10
student: jasne.
30 mar 18:18