,
DSGN.: A{ (x,y) x∊R y∊R y−x2≥kx−k2 },
B{ (x,y) x∊R y∊R x+y≤−1}
Dla jakich wartości parametru k∊R zbiory są rozłaczne?
30 mar 16:47
Beti: musisz sprawdzić, dla jakich k układ
równań :
nie ma rozwiązania (Δ<0)
30 mar 16:57
DSGN.: ok dzięki
30 mar 17:03
pigor: ... np. tak :
A∩B=∅ ⇔ y=x
2+kx−k
2 ≠ y=−x−1 ⇔ x
2+kx−k
2 ≠ −x−1 ⇔ x
2+(k+1)x+1−k
2≠0 ⇔
Δ=(k+1)
2−4(1−k
2)
<0 ⇔ (k+1)
2+4(k−1)(k+1)<0 ⇔ (k+1)(k+1+4k−4)<0 ⇔
(k+1)(5k−3)<0 ⇔ 5{k+1)(k−
35)<0 ⇔
−1<k<35 ⇔
k∊(−1;35) . ...
30 mar 17:05
DSGN.: dzięki
Pigor 
za kawał dobrej roboty
30 mar 17:12