Znalazłem ciekawe zadanko i od godziny próbuję coś zrobić i nic proszę o pomoc
Marek19: Rozwiąż układ równań:
x+y=z
x!+y!=z!
30 mar 16:41
Basia:
x,y,z∊N
można oznaczyć
y = x+k
z = x+k+p
x+x+k = x+k+p
x = p
czyli mamy
x; x+k; x+k+x=2x+k
x!+y! = x![1+ (x+1)*(x+2)*....*(x+k)]
z! = x!(x+1)(x+2)*.....*(x+k)*(x+k+1)*...*(2x+k)
czyli
1+ (x+1)*(x+2)*....*(x+k) = (x+1)(x+2)*.....*(x+k)*(x+k+1)*...*(2x+k)
(x+1)(x+2)*.....*(x+k)*[ (x+k+1)*...........(2x+k) −1] = 1
a ponieważ to liczby naturalne to jest to możliwe ⇔
(x+1)(x+2)*.....*(x+k)=1 i [ (x+k+1)*...........(2x+k) −1] = 1 ⇔
(x+1)(x+2)*.....*(x+k)=1 i (x+k+1)*...........(2x+k) = 2 ⇔
x=0 i k=1
co daje x=0, y=1, z=1
30 mar 16:52
Basia:
oj nie; tam jest błąd; muszę to jeszcze przemyśleć
30 mar 16:57
Basia:
x=1, y=1, z=2
i to będzie jedyne rozwiązanie, ale porządnie mogę to napisać później, bo teraz muszę kończyć
30 mar 17:19