yyyy
bombel: Dane są funkcje f(x)=2x2+6x+c i g(x)=−x2+bx−25, gdzie x E(należy) R.
Wyznacz współczynnik c, wiedząc, że funkcja f ma jedno miejsce zerowe, oraz współczynnik b,
wiedząc, że
dla x=5 funkcja g przyjmuje największą wartość. Dla znalezionych wartości c i b rozwiąż
nierówność
4f(x)+g(x)≤0.
30 mar 16:28
Basia:
dla f(x) policz Δ i przyrównaj ją do 0 (wyznaczysz c)
skoro g(x) przyjmuje największą wartość dla x= 5 to p = 5
| | −b | | −b | |
p = |
| czyli |
| = 5 (wylicz b) |
| | 2a | | −2 | |
30 mar 16:32