POMOCY
Roksana: Zad.1)
Dana jest funkcja kwadratowa w jednej z trzech postaci: ogólnej, kanonicznej lub iloczynowej.
Określ, jaka to postać. Jeżeli jest to możliwe, zapisz tę funkcję w dwóch pozostałych
postaciach.
a) y=3x2−6x+6
b) y=−2(x−3/2)(x+1)
c) y=−2x2−8x−6
Zad.2)
Rozwiąż równanie.
a) 3x2+7=5x
b)3(x−1)2+13=10x
c)2(3x+5)+(x+2)(x−3)=0
Zad.3)
Rozwiąż nierówność.
a)x2−4 pierwiastek z 2x +8≤0
b)−1/2x2+x−1≤0
c)3x2 ≥8
d)(x−2)2+(x−1)2 < x2
e)(x−3)2 ≥ (x−3)(2x+1)
Zad.4)
Rozwiąż graficznie równanie lub nierówność. Wyniki równań sprawdź odpowiednim podstawieniem.
a)2x2+8x+6=x2+4x+3
30 mar 16:11
Mila: zadanie 1a
1)y=3x2−6x+6 postać ogólna
2) Δ=−36<0 w postaci iloczynowej nie można przedstawić
3) xw=1 ,yw=3
y= 3(x−1)2+3 postać kanoniczna
30 mar 16:22